VAN AL WAT IS GEWAES...

(maart 2019)

2 korte, ontroerende voorstellingen over dementie:
'KWIET' & 'DE MEULE VAN NUTH' - gebundeld tot één theaterprogramma. 


Toneelvereniging St. Donatus speelt op 23 & 24 maart ‘Van al wat is gewaes…’, een intiem theaterprogramma waarbij in 90 minuten twee korte toneelstukken te zien zijn: ‘Kwiet’ en ‘De Meule van Nuth’ (Het gebroken licht van troost), die beide een andere kijk bieden op het thema dementie. De voorstellingen worden in een intieme setting gespeeld in de kleine zaal van het Trefcentrum te Nuth. 

Nooit zat het publiek bij Donatus zo dicht op de spelers, waarbij het publiek het gevoel heeft in de huiskamer te zitten. Beide stukken zijn tragikomedies met een lach en een traan en zijn geregisseerd door Quincy Grootjans, welke ook de tekst van ‘Kwiet’ schreef. Het stuk ' De Meule van Nuth'  is in het dialect gespeelde versie van 'Het gebroken licht van troost' door Aris Bremer.

 

Kwiet
De eerste voorstelling van het programma is ‘Kwiet’, die in 2018 exclusief gespeeld werd op het internationale theaterfestival Geleen On Stage. Het stuk is dit jaar voor het eerst in Nuth te zien.

We zien de strijd van een dochter die probeert om te gaan met de steeds verder vorderende dementie van haar moeder.
 Maar wat als “mam” langzaam terug gaat naar haar kindertijd? Wat als de dochter de moederrol op zich moet nemen, en de moeder een bijna hulpeloos kind wordt? Herkenbaar theater in het Limburgs, over een moeder-dochter liefde die, ondanks een gewijzigde rolverdeling vol emotionele uitbarstingen, nooit overgaat. Bijzonder is dat de voorstelling gespeeld wordt door twee jonge actrices: Amber Schoonbrood en Renee Hovestadt.

De Meule van Nuth

Na een korte pauze gaat het programma verder met ‘De Meule van Nuth’, een herkenbaar familietafereel over een dementerende man die het steeds heeft over een molen die hij vanuit zijn huis helemaal niet kan zien. Terwijl zijn vrouw en schoondochter beseffen dat het tijd is voor opname in een verzorgingstehuis, ziet zijn dochter geen enkele reden hiervoor…tot het punt dat het écht misgaat.

Exact 20 jaar na de oorspronkelijke première in 1999 is het stuk in een nieuwe versie te zien. Bijzonder is dat van de originele bezetting Lily Gijzen terugkeert, aangevuld met drie nieuwe acteurs: Harry Louvenberg, Resi Buijs & José Santbulte. 

Originele titel 'De Meule van Nuth': Het gebroken licht van troost door Aris Bremer

 

Speeldata:

Zaterdag 23 maart 2019 | 20:00

Zondag 24 maart 2019 | 14:30
Zondag 24 maart 2019 | 19:00 
Trefcentrum Nuth (Kleine Zaal)

Online reserveren en voorverkoop (sfeerwinkel FF Anders Nuth) mogelijk vanaf 20 februari 2019! Kaarten kosten € 7,50 en er zijn slechts 50 plekken beschikbaar per voorstelling.

Interview / achter de schermen bij 'kwiet' (2018)